Yatzy säännöt

Yatzy on suosittu noppapeli, jonka säännöt on helppo oppia, mutta pelin voittamiseen tarvitaan tuurin lisäksi taitoa. Ideana on saada viidellä nopalla tiettyä sarjoja ja kaikki sarjat ensimmäisenä heittänyt voittaa. Mutta perehdytäänpä tarkemmin pelin kulkuun ja sääntöihin.

Yatzy säännöt ovat yksinkertaiset

Yatzy pelin tavoite on yksinkertainen. Pelissä heitetään viittä kuusisivuista noppaa, ja tarkoituksena on saada eri lukujen yhdistelmiä. Tulokset kirjataan erityiseen pöytäkirjaan. Tavoitteena on saada mahdollisimman suuri pistemäärä. Erikoista Yatzissa on se, että sitä voi pelata yhtä aikaa rajaton määrä pelaajia, ja peliä voi pelata myös yksin, silloin tavoitteena on oman piste-ennätyksen rikkominen. Yatzyn säännöt ovat yksinkertaiset, aivan kuten paskahousu säännöt, mutta nämä pelit täytyy hallita jos mielii voittaa, 

Jokainen pelaaja heittää kerralla viisi noppaa omalla vuorollaan. Yhdellä vuorolla noppia voi heittää yhdestä kolmeen kertaa. Ensimmäisellä kerralla heitetään kaikki nopat. Seuraavilla kahdella kerralla voi heittää vain osan nopista. Näin ollen tietyt nopat “lukitaan” ja yritetään saada niiden lisäksi sopivat luvut yhdistelmän muodostamiseksi. Vuoron päätteeksi pelaajan saama tulos merkitään pöytäkirjaan. 

Yatzy säännöt – yhdistelmien muodostaminen

Yatzyn pöytäkirja on olennainen osa noppapeliä ja pistelaskua. Pöytäkirjaan on merkitty yhdistelmät, jotka pelaajan on pelin aikana saatava. Pöytäkirjan täyttöjärjestys on vapaa. 

Pöytäkirjan tavoiteltavat yhdistelmät ovat seuraavat:

Yläosa:

  • Ykköset: 1–5 kappaletta 1-silmälukuja
  • Kakkoset: 1–5 kappaletta 2-silmälukuja
  • Kolmoset: 1–5 kappaletta 3-silmälukuja
  • Neloset:  1–5 kappaletta 4-silmälukuja
  • Viitoset: 1–5 kappaletta 5-silmälukuja
  • Kuutoset: 1–5 kappaletta 6-silmälukuja

Alaosa:

  • Yksi pari: kaksi kappaletta samaa silmälukua
  • Kaksi paria: kaksi eri paria
  • Kolmoisluku: kolmessa nopassa sama silmäluku
  • Neloisluku: neljässä nopassa sama luku
  • Pieni suora: viidessä nopassa silmäluvut 1+2+3+4+5 
  • Suuri suora: viidessä nopassa silmäluvut 2+3+4+5+6
  • Täyskäsi: yksi pari ja yksi kolmoisluku, esimerkiksi 4+4+5+5+5
  • Sattuma: Mikä tahansa silmälukujen summa.
  • Yatzy: kaikissa viidessä nopassa sama silmäluku

Pelaaja saa siis itse valita, mitä yhdistelmää lähtee yrittämään. Ensimmäinen heittokerta antaa yleensä suuntaa siitä, miten kannattaa jatkaa. Jos esimerkiksi ensimmäisellä heittokerralla pelaaja heittää kolme ykköstä, kannattaa ne “lukita” ja heittää seuraavaksi vain kaksi muuta noppaa ja yrittää näin saada lisää silmälukuja yksi. Kun tulos on selvillä, pelaaja katsoo mihin pöytäkirjan kohtaan haluaa sen kirjata. Joskus sama tulos voi sopia eri kohtiin, esimerkiksi 1+1+1+5+5 voi sopia niin ykköset-kohtaan kuin täyskäsi-kohtaan. Tärkeää onkin valita kohta, jossa pistemäärä on kaikista korkein. Pisteet lasketaan noppien silmäluvun mukaan. Jos pelaaja ei saa heitettyä tavoittelemaansa yhdistelmää, tämän yhdistelmän tulokseksi tulee nolla pistettä.

Yatzy pelin muunnelmia 

Eräät Yatzy säännöt antavat luvan käyttää kuutta tai jopa seitsemää noppaa. Näissä versioissa pöytäkirjassa on enemmän yhdistelmiä perinteiseen Yatzyyn verrattuna, kuten esimerkiksi kolme paria, viitoisluku, neloisluku ja pari, kaksi kolmoislukua ja täyssuora.

Yksi tunnetuimmista muunnelmista on pakko-yatzy, jossa yhdistelmät tulee pelata järjestyksessä ylhäältä alas. Pelata voi myös usealla pöytäkirjalla samanaikaisesti tai jopa niin, että jokainen pelaaja valitsee itselleen haluamansa pelimuunnelman. Yatzy säännöt ovat siis periaatteessa yksikertaiset, mutta muunnelmia käyttäen peliin saa lisää mielenkiintoa ja vaikeusastetta. 

Yatzy säännöt – ota nämä seikat huomioon

Kuten huomaamme, Yatzy säännöt ovat helposti muokattavissa ja vaihdettavissa pelaajien mieltymysten mukaan. On kuitenkin tiettyjä perussääntöjä, jotka tulee ottaa huomioon kaikissa pelimuodoissa.

Noppien lukituksia voi purkaa, eli siis ensimmäisen heiton jälkeen lukitut nopat voi toisen heiton jälkeen heittää uudestaan kolmannella kerralla. Näin tehdään usein, jos aluksi suunniteltu yhdistelmä toisen heiton jälkeen vaihtuu. 

Yksi virheellisesti tulkittu Yatzy sääntö on, että Yatzy yhdistelmä tulisi saada yhdellä heittokerralla. Näin ei kuitenkaan ole, vaan Yatzya voi yrittää kolmella heittokerralla kuten kaikkia muitakin yhdistelmiä. Yatzya voi tehdä vain kerran peliä kohti. Eli vaikka pelaaja heittäisi toisen Yatzin (joka on siis pisteiltään arvokas), täytyy heitto käyttää johonkin toiseen yhdistelmään.

Yatzy säännöt sanovat myös, että neljän numeron sarjaa ei voi jakaa kahdeksi pariksi. Tämä tarkoittaa esimerkiki sitä, että jos pelaaja heittää neljä samaa numeroa ja hänellä on jo pöytäkirjaan merkittynä neloset, hän ei voi käyttää tätä neljän numeron sarjaa pelatakseen kahden parin yhdistelmän.

Toisaalta esimerkiksi neloset voi käyttää kolmos-yhdistelmään, ei siis ole pakko käyttää sitä juuri nelosiin. Kolmoset voi käyttää pelatakseen yhden parin ja näin edelleen.   

Yatzyn pistelaskenta

Vaikka Yatzy säännöt vaihtelevat, pistelaskenta on aina sama. Yläosan rivit ykkösistä kuutosiin lasketaan sen mukaan, kuinka monta silmälukua kuhunkin riviin on saanut. Jos siis saa viisi silmälukua yksi ykkösten riviin, on tämän rivin tulos 5 pistettä. Jos taas kolmosten riviin saa yhteensä kolme oikeaa silmälukua, lasketaan rivin tulos 3+3+3=9 pistettä. Ensiksi kannattaa pelata pöytäkirjan rivit ykkösistä kuutosiin, koska kun näistä riveistä saa yhteensä 63 pistettä, lisätään pottiin ylimääräiset 50 pistettä. 

Alaosan rivien laskenta toimii seuraavasti: yksi pari, eli kaksi samaa silmälukua lasketaan yhteen, esimerkiksi 3+3+5+1+2 sarjassa lasketaan yhteen 3+3 = 6 pistettä, muita silmälukuja ei oteta huomioon. Yhdistelmässä kaksi paria 4+4+2+2+1 sarjassa pareja ovat kaksi neljän silmälukua ja kaksi kahden silmälukua. Lasketaan yhteen 4+4 sekä 2+2, joka on yhteensä 12 pistettä. Silmälukua yksi ei lasketa mukaan. Näin toimitaan myös kolmois- ja neloslukujen kanssa.

Pieni suora on 1+2+3+4 = 15 pistettä, suuri suora 2+3+4+5 = 20 pistettä. Täyskäsi on yksi pari ja yksi kolmoisnumero, ja silmäluvut lasketaan yhteen. Yatzysta, eli yhdistelmästä jossa kaikki silmäluvut ovat samoja, saa aina 50 pistettä. Sattumassa lasketaan yhdistelmän silmälukujen summa. Sattumaa on hyvä käyttää, jos heitetty yhdistelmä ei sovi mihinkään muuhun riviin. 

Näillä ohjeilla pääset alkuun perinteisessä noppapelissä, ja muista, että Yatzy säännöt ovat moninaiset, peliä voi pelata monella tapaa joko yksin tai suurellakin porukalla.