Paskahousu säännöt

Paskahousu lienee yksi ensimmäisistä korttipeleistä, mitä suomalainen oppii. Tämä on loogista, sillä paskahousu säännöt ovat hyvin yksinkertaiset ja helpot oppia. Peliin tarvitaan vain perinteinen korttipakka sekä vähintään kolme pelaajaa. Seuraavassa katsotaan, mitkä ovat paskahousu säännöt ja kuinka peli voitetaan.

Paskahousu säännöt ja pelin aloitus

Pelissä jaetaan jokaiselle pelaajalle viisi tai kuusi korttia säännöistä riippuen. Loput kortit asetetaan pöydälle pakaksi kuvapuoli alaspäin. Pelin aloittaa se pelaaja, jolla on kädessään pienin kortti. Pelissä pienin kortti on numero kolme. Seuraava pelaaja laittaa tämän kortin päälle kädestään kortin, joka on yhtä suuri tai suurempi arvoltaan, tai samaa maata kuin pöydällä oleva kortti. Jos kädessä ei ole sopivaa korttia, voi pelaaja nostaa pakasta päällimmäisen kortin ja katsoa, käykö se pelissä olevaan korttiin. Jos näin ei käy, pelaajan tulee nostaa kaikki jo pöytään lyödyt kortit itselleen. 

Kortit voi omalla vuorollaan nostaa, vaikka kädessä olisikin peliin sopiva kortti, tämä voi joissakin tilanteissa olla hyvä taktiikka. Kun pelaaja on lyönyt kädestään pöytään sopivan kortin, on hänen nostettava pakasta uusi kortti. Pelaajalla on siis aina oltava kädessä vähintään viisi tai kuusi korttia, säännöistä riippuen.

Paskahousu säännöt ovat siis melkein kuten Uno säännöt, ainakin näin aluksi. Mutta korttien arvot ja niiden käyttö poikkeavat Uno pelistä, seuraavaksi tarkastellaan näitä tarkemmin.

Korttien arvot Paskahousu pelissä

Korteista arvokkain on numero kaksi. Kakkosen voi lyödä minkä tahansa kortin päälle, ja kakkosen päälle käy vain toinen kakkonen. Kun siis pelaajalle tulee eteen tilanne, missä pöydällä on päällimmäisenä kakkonen, eikä kädessä ole samaa korttia, tulee pelaajan nostaa koko pöydällä oleva pakka. Tässäkin tilanteessa on olemassa eri paskahousu säännöt, niinpä onkin tärkeää käydä ne läpi ennen pelaamisen aloittamista. 

Numerot 10 ja ässä ovat kaatokortteja, näillä voi tyhjentää pöydän korteista. Kympillä voi kaataa kortit kolmesta yhdeksään ja ässällä kuvakortit. Myös siinä tapauksessa, että pöytään lyödään yhteensä neljä samaa numeroa, pöytäkortit kaatuvat. Kannattaakin siis joskus nostaa pakka pöydältä jos itsellä on samaa numeroa jo valmiina kädessä. Pienet kortit on hyvä saada pois pelistä jo alkuvaiheessa.

Numerokortit 3-9 sekä kuvakortit ovat arvojärjestyksessä normaalisti pienimmästä suurimpaan. Yleisimmät paskahousu säännöt kieltävät kuvakortin laittamisen minkä tahansa numerokortin päälle, kortin tulee olla vähintään numero seitsemän.

Kuka voittaa Paskahousu pelissä?

Peliä jatketaan niin kauan, että pöydällä kuvapuoli alaspäin oleva pakka on käytetty. Tässä vaiheessa jokaisella pelaajalla on tietty määrä kortteja kädessään, toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Nyt tavoitteena on päästä eroon käsissä olevista korteista ensimmäisenä. Sekä joka tämän tekee, voittaa pelin. Pelaaja, jolla viimeisenä on kortteja kädessään häviää ja on näin ollen pelin paskahousu.

Mielenkiintoinen seikka pelissä onkin se, että aina ei ole tärkeintä olla voittaja. Kukaan ei kuitenkaan halua jäädä viimeiseksi. 

Vinkkejä peliin

Paskahousussa, kuten muissakin korttipeleissä voittoon tarvitaan sopivien korttien lisäksi taktikointia. Muita pelaajia ja pelaajien peliliikkeitä seuraamalla voi arvata, mitä kortteja kullakin on kädessään ja pelata omat kortit tämän mukaan. Jos siis aavistaa, että seuraavalla pelaajalla ei ole mahdollisuutta lyödä korttejaan tietyn kortin päälle, kannattaa se kortti pelata pöytään. Mitä enemmän vastapelaajilla on kortteja käsissään kun pakka loppuu, sen vaikeampi heidän on päästä niistä eroon. 

Usein on hyvä kaataa pöydälle pelatut kortit. Tämä onnistuu siis kympillä, jos kortit ovat numerokortteja ja ässällä jos pöydällä on kuvakortteja. Nämä kaadetut kortit eivät enää palaa takaisin peliin, näin ollen ei niitä joudu itsekään vuorollaan nostamaan. Pelin aluksi onkin hyvä pelata pois pienet numerokortit, jotta ne eivät päädy omiin käsiin pelin kuluessa. On siis hyvä pitää huolta siitä, ettei joudu itse nostamaan suurta määrää kortteja pöydältä pelin loppuvaiheessa, niistä voi olla vaikea päästä eroon.

Kakkoset ovat pelin arvokkaimpia kortteja, niitä onkin hyvä säästellä pelin ratkaisuvaiheisiin. On myös hyvä pitää silmällä, kuinka paljon kaatokortteja, eli kymppejä ja ässiä jo vielä pelissä, se voi olla voiton kannalta ratkaisevaa. Kaatokortit on hyvä käyttää vasta pelin loppuvaiheessa. 

Paskahousun eri muunnelmat

Suosituin version paskahoususta on valepaska. Peli kulkee samoin kuten perinteinen paskahousu, mutta tässä versiossa vain ensimmäinen kortti käännetään pöydälle oikein päin. Kaikki muut pelaajien pöydälle lyömät kortit jätetään kuvapuoli alaspäin ja pelaaja kertoo, mitä kortteja on pöytään laittanut. Seuraava pelaaja joko uskoo tai ei usko edellistä pelaajaa. Jos hän ei usko, kortit tarkistetaan. Jos kortit olivat sitä, mitä pelaaja väitti, kortteja epäillyt pelaaja joutuu nostamaan koko pakan. Jos taas pelaaja valehteli korteistaan, joutuu hän itse nostamaan pakan.

Pöytäpaska on toinen suosittu versio. Siinä paskahousu säännöt ovat muuten samat, mutta pelin alussa pelaajille jaetaan neljä korttia kuvapuoli alaspäin ja toiset neljä kuvapuoli ylöspäin. Nämä kortit saa pelata vasta kun pakka on loppunut ja omat kortit kädestä pelattu pöytään. 

Paskahousu on perinteinen suomalainen korttipeli

Paskahousua on pelattu Suomessa vuosikymmeniä, ja se on ollut monelle ensimmäinen kosketus korttipeleihin. Paskahousun suosio jatkuu edelleen, taatusti johtuen muun muassa siitä, että paskahousu säännöt ovat suhteellisen helpot ja pelaaminen on hauskaa. Paskahousu peli on parhaimmillaan, kun pelaajia on vähintään kolme, mieluiten jopa viisi. Varsinkin valepaska-versiossa on hauska yrittää arvata, huijaavatko vastapelurit vai eivät. Paskahousun eri versioita voi pelata myös kahdestaan, mutta jännitys kasvaa pelaajien lukumäärän mukaan. 

Paskahousu on peli, jossa voitto ei ole tärkeintä, kunhan ei jää viimeiseksi, eli paskahousuksi.